Voorkomen is beter dan verhelpen!

ontstopperEen verstopte wc of gootsteen is heel vervelend. Als dit een keer gebeurt, kunt u natuurlijk de RRS (Riool Reiniging Service) bellen om dit te verhelpen. De VvE Kadoelerbos heeft een ontstoppingscontract met dit bedrijf en u kunt voor alle verstoppingen, 24-uur per dag, 7 dagen in de week met hen rechtstreeks contact opnemen op tel: 070 - 336 88 88.

Maar een verstopping is ook te voorkomen. Hier leest u een aantal tips.

Geen vast afval in het toilet
Spoel geen spullen door de wc die daar niet thuis horen, zoals: schoonmaakdoekjes, zogenaamd vochtig toiletpapier, babydoekjes, oude medicijnen, kattenbakgrit, enzovoorts. Op toiletpapier na, hoort al het vaste afval in de vuilnisbak. Dus wat niet door het zeefje van de gootsteen kan, hoort niet in het riool!

Geen (frituur)vet in het toilet of gootsteen!
De grootste veroorzaker van rioolverstoppingen is (frituur)vet, dat door het toilet of de gootsteen wordt gespoeld. Het probleem is dat het vet in het riool stolt, waardoor het afvalwater niet meer goed kan worden afgevoerd. Hierdoor lopen u Ún uw buren grote kans op verstopping. Giet dus (frituur)vet in een oud melkpak, laat het stollen en gooi het dan in de afvalbak. Giet vloeibaar frituurvet in een oude fles en gooi het in de afvalbak of in de speciale bakken bij de supermarkt.

Geen chemisch afval in het riool
Chemisch afval zoals motorolie, verf en chemische stoffen (wasbenzine, terpentine) zijn slecht voor het goed functioneren van de riolering en de afvalwaterzuivering. Bovendien zorgen bepaalde chemische stoffen in het riool voor explosiegevaar en zijn dus levensgevaarlijk. Breng chemische stoffen en klein chemisch afval weg naar het afvaldepot van de gemeente.

Maak van het riool geen afvalbak!
Het riool is alleen voor afvalwater vanuit toilet, keuken en douche. Alle andere stoffen horen er niet in thuis en kunnen de standleidingen in de VvE Kadoelerbos en het gemeentelijke riool verstoppen. Bij verstopping kan rioolwater dan in uw huis terechtkomen.

Laatste aanpassing: 2 december 2010